Stara sem skoraj 74 let. Živim sama v stanovanju v središču Ljubljane. V hiši imamo dvigalo. Verjemite, to je za ljudi, ki imamo težave z gibanjem, zelo pomembno. Dvigalo nam omogoča, da s svojimi rehabilitacijskimi pripomočki, kot so hojice in invalidski vozički, sploh lahko gremo iz svojih stanovanj. Povsem razumljivo je, da dokler sem bila normalno gibljiva, na to nisem niti pomislila, kot ne na kateri drugi problem, vezan na težave z zdravjem, ki se starejšim rade dogajajo. Poudariti želim, da razna obolenja niso nujno vezana na starost, so pa v starejših letih pogostejša. Kot članica Društva upokojencev Poljane poznam veliko starejših, ki so fizično in psihično povsem »fit«, kot pravijo zdaj mladi. Žal se ne uvrščam mednje.

Sama sem Zavod za oskrbo na domu prvič prosila za pomoč že leta 2004, ko so mi zaradi obrabe zamenjali drugi kolk. Po prihodu iz bolnišnice sem si morala mesec dni nogo vsakodnevno prevezovati, kar nisem mogla, nisem bila sposobna poti v trgovino, v začetku tudi preprostega urejanja stanovanja ne. Pri vsem tem mi je približno dva meseca pomagala gospa Jelka iz ZOD-a. Nemogoče je pozabiti njeno prijaznost, človeško toplino, s katero mi je pomagala pri vsem, kar mi je bilo takrat potrebno. Celo knjižničarko iz mestne knjižnice mi je priporočila, tako da mi ta še zdaj prinaša knjige domov.

Pričujoč zapis mi omogoča, da se znova zahvalim gospe Jelki za vse, s čimer mi je takrat olajšala rehabilitacijo.

26. junija 2006 pa me je »zbil« velik avto pred Zdravstvenim domom Bežigrad. Imela sem dvakrat zlomljeno desno roko in počeno medenico. Nekaj dni sem bila na »travmi«, nato sama doma. Bil je to nepozabno težak čas, saj sem bila povsem vezana na tujo nego in pomoč. Dokler se medenica vsaj malo ni zarasla (proces naj bi pri mlajših trajal mesec, pri meni pa šest mesecev), nisem bila sposobna vstajanja iz postelje. Pomeni, da sem štiri mesece ležala v postelji po 24 ur, prvih šest tednov še z desno roko v mavcu. Kako se počuti človek, ki se mu to dogaja, mi verjemite, da si nihče, ki te izkušnje nima, ne more predstavljati. Poleg hudih bolečin se bojiš, da se stanje ne bo izboljšalo, pogosto se studiš sam sebi … S temi negativnimi čustvi bi lahko nadaljevala. K premagovanju teh mi je veliko pomagal gospod Andrej, oskrbovalec Zavoda, ki je takrat najpogosteje prihajal k meni. Prišel je kmalu po šesti uri zjutraj, skuhal kavo, me uredil in me ob tem bodril z njemu lastno vedrino. Potem je prišel ali on ali katera drugih zavodovih oskrbovalk še nekako v času kosila, da so mi pomagali pri jedi in zvečer, da so me uredili za noč. Iz tega, za mene grozljivega časa, prav sije gospod Andrej. Bil je vir tolažbe in pomoči, ki sem jo takrat potrebovala. Seveda so prihajale tudi druge oskrbovalke, saj sem potrebovala veliko nege in pomoči daljši čas. Vsake sem se razveselila, vsako sem težko čakala, toda druge so se pogosteje menjavale, tako da si nisem zapomnila njihovih imen, priimkov pa sploh nisem nikoli vedela. VSEM VAM VELIKA, ISKRENA HVALA.

In hvala tudi trenutnemu vodstvenemu kadru Zavoda za oskrbo na domu, da so v svoj čedalje obsežnejši program dela vključili tudi Glasilo in mi s tem omogočili, da svojo hvaležnost javno izrazim. Trdno verjamem, da z menoj v zahvali soglaša večina uporabnikov njihovih storitev.

V kolikor so vam ostale plenice, podloge za enkratno uporabo ali drugi pripomočki za nego, nas kontaktirajte. Podarjene pripomočke bomo posredovali uporabnikom, ki jih potrebujejo.

Kontaktna oseba: Samec Barbara, tel.: 01/24-20-605.

Komu je oskrba namenjena?

Starejšim, invalidnim in bolnim osebam, ki imajo zagotovljene bivalne in druge pogoje za življenje v domačem okolju in se ne morejo oskrbovati ali negovati sami...

Preberi več

Kakšno pomoč lahko dobim?

Pomoč pri temeljnih dnevnih opravilih (pomoč pri oblačenju ali slačenju, pomoč pri umivanju, hranjenju, opravljanju osnovnih življenjskih potreb, vzdrževanje in nega ortopedskih pripomočkov)...

Preberi več

Kakšni so pogoji za vključitev?

Bivanje v domačem okolju na področju Mestne občine Ljubljana, potreba po storitvah iz dveh sklopov storitev, da gre za osebo iz skupine upravičencev...

Preberi več

Zahtevek oziroma vlogo za uveljavljanje storitve poda upravičenec, njegov zakoniti zastopnik ali pooblaščenec ustno, pisno ali preko elektronske pošte pri organizacijski enoti s področja, kjer upravičenec stanuje.

Preberi več

Potrebno je oddati zahtevek oziroma vlogo za vključitev v storitev ustno (osebno ali telefonsko) ali pisno (po klasični ali elektronski pošti) na določenem obrazcu...

Preberi več

Na organizacijsko enoto s področja, kjer upravičenec biva – po telefonu, osebno v času uradnih ur ali pisno oziroma po elektronski pošti.

Preberi več

Obseg pomoči je odvisen od potreb upravičenca in prostih terminov Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana ob vključitvi. ...

Preberi več

Pohvalo ali pritožbo lahko najhitreje oddate prek spletnega obrazca. Vaše mnenje nam veliko pomeni.

Spletni obrazec

Zavod za oskrbo na domu Ljubljana omogočamo vsem uporabnikom storitev pomoči na domu izposojo knjižničnega gradiva interne knjižnice.

Preberi več

 
MOL noga strani                 zod zl                 lgbt                lj prostovoljstvo