Veliko ljudi se ne zaveda, kako pomembno vlogo imajo starostniki v našem življenju. To so osebe, od katerih se lahko naučimo marsikaj novega. Tako postanemo boljši ljudje in razumemo, da zdravje ni nekaj samoumevnega. Prav zaradi tega se mi zdi pomembno, da svojo čudovito izkušnjo posredujem.

Ko sem odklenila stanovanje, me je že na vratih pričakal gospod Z. Z. Nasmehnil se je in rekel: »A si le prišla, moja draga ženička.« Star je bil 85 let in je imel precej razvito obliko demence. Posledice bolezni so bile vidne, saj je oskrbovanca pestila pozabljivost. Izgubljal je lastne predmete ter obsojal sorodnike, da so mu jih vzeli ali celo skrili. Menil je, da mu želijo ponagajati. Včasih se je popolnoma izgubil in ni prepoznal svojcev. Slednji so se odločili, da potrebujejo pomoč Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana, in sicer do odhoda gospoda v dom za starejše občane. Ko sem vstopila v stanovanje, sem gospoda nežno pobožala po obrazu, nato pa sva se odpravila v kopalnico. Uporabnika sem pripravila za prhanje. Ko je vstopil v kabino, je poprijel šobo, jo prislonil na uho in se začel pogovarjati. Menil je, da gre za telefonski aparat. Nežno sem mu vzela šobo iz roke ter ga začela umivati. Vesel in zadovoljen se je obračal pod curkom vode, ki je s telesa spiral vonj po urinu. Oskrbovanca sem obrisala in oblekla. Nenadoma se je obrnil k meni in tiho zašepetal: »Kako si dobra do mene.« Po nekaj minutah je znova prevladala bolezen. Želel je oditi domov. »Hočem k mami!« je zavpil. Prijazno sem mu odvrnila, da je mama ob njem. Hitro se je stisnil k meni in skupaj sva se odpravila do postelje. Sledilo je vprašanje: »Ali lahko slišim še pravljico?« Začela sem mu pripovedovati zgodbo, nato pa je mirno utonil v sen. Pri oskrbi so mi pomagale tudi žena in hčerki.

Dan odhoda gospoda Z. Z. v dom za ostarele je najbolj žalosten spomin iz najinega skupnega druženja, saj sem z veseljem prihajala k njemu. Oskrbovanca že zdavnaj ni več med nami, meni pa so ostali le lepi spomini.

V kolikor so vam ostale plenice, podloge za enkratno uporabo ali drugi pripomočki za nego, nas kontaktirajte. Podarjene pripomočke bomo posredovali uporabnikom, ki jih potrebujejo.

Kontaktna oseba: Samec Barbara, tel.: 01/24-20-605.

Komu je oskrba namenjena?

Starejšim, invalidnim in bolnim osebam, ki imajo zagotovljene bivalne in druge pogoje za življenje v domačem okolju in se ne morejo oskrbovati ali negovati sami...

Preberi več

Kakšno pomoč lahko dobim?

Pomoč pri temeljnih dnevnih opravilih (pomoč pri oblačenju ali slačenju, pomoč pri umivanju, hranjenju, opravljanju osnovnih življenjskih potreb, vzdrževanje in nega ortopedskih pripomočkov)...

Preberi več

Kakšni so pogoji za vključitev?

Bivanje v domačem okolju na področju Mestne občine Ljubljana, potreba po storitvah iz dveh sklopov storitev, da gre za osebo iz skupine upravičencev...

Preberi več

Zahtevek oziroma vlogo za uveljavljanje storitve poda upravičenec, njegov zakoniti zastopnik ali pooblaščenec ustno, pisno ali preko elektronske pošte pri organizacijski enoti s področja, kjer upravičenec stanuje.

Preberi več

Potrebno je oddati zahtevek oziroma vlogo za vključitev v storitev ustno (osebno ali telefonsko) ali pisno (po klasični ali elektronski pošti) na določenem obrazcu...

Preberi več

Na organizacijsko enoto s področja, kjer upravičenec biva – po telefonu, osebno v času uradnih ur ali pisno oziroma po elektronski pošti.

Preberi več

Obseg pomoči je odvisen od potreb upravičenca in prostih terminov Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana ob vključitvi. ...

Preberi več

Pohvalo ali pritožbo lahko najhitreje oddate prek spletnega obrazca. Vaše mnenje nam veliko pomeni.

Spletni obrazec

Zavod za oskrbo na domu Ljubljana omogočamo vsem uporabnikom storitev pomoči na domu izposojo knjižničnega gradiva interne knjižnice.

Preberi več

 
MOL noga strani                 zod zl                 lgbt                lj prostovoljstvo